Help jij ook mee tegen voedselverspilling?

Help jij ook mee tegen voedselverspilling?

We weten het allemaal; we gooien heel wat voedsel weg dat wellicht nog gebruikt had kunnen worden. Erg zonde natuurlijk. Op dit moment wordt zelfs zo'n 1/3 van al het eten op de wereld verspild. Iedere Nederlander gooit per jaar ruim 34 kilo aan bruikbaar eten weg.

Hoe kan je meehelpen?

Maak een eetplanning: Het minder verspillen van eten begint met het bedenken wat je deze week gaat eten. Doe niet te veel boodschappen en bedenk bij aanbiedingen van verse producten of je daar op tijd een gerecht mee gaat maken. Kook op maat door de juiste hoeveelheden pasta, rijst of couscous goed af te meten. Een Eetmaatje (maatbeker) of een weegschaal kan je hierbij helpen. Zo voorkom je dat je te veel kookt. Bekijk ook goed de voorraad die je hebt voordat je boodschappen gaat doen en denk in restjes. Heb je voor een gerecht maar de helft nodig? Eet dan later in de week de andere helft.

Kijk goed naar de houdbaarheidsdatum: Op een verpakking kunnen twee soorten houdbaarheidsdatums staan: een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot).

  • Een THT-datum: staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar vaak kun je het dan nog wel veilig eten door te kijken, ruiken en proeven of een product nog goed is.
  • Een TGT-datum: staat op producten die snel bederven. Voordat de datum verstreken is moet je het product opmaken, want het is dan niet meer veilig om te eten. 

Dit betekent dus dat je je eten niet altijd direct hoeft weg te gooien nadat de THT-houdbaarheidsdatum is verstreken. Meer info hierover is te vinden op de website van het Voedingscentrum.

Overal hulp: Er zijn apps te vinden die je helpen mee te helpen tegen voedselverspilling. Handige recepten met ''left overs'' en andere wijze van boodschappen doen. Ook op het voedingscentrum en de grote supermarkt ketens vind je veel tips en recepten.

Bewaartips

Om voedsel zo lang mogelijk vers te houden dien je het goed te bewaren. Kennis is macht hierin. Weet wat je waar bewaart: Niet alles blijft het best bewaard in de koelkast. Tropisch fruit en groente hebben een hekel aan kou. Op samentegenvoedselverspilling vindt je een bewaarwijzer waar precies op staat wat je waar bewaart.

Vries eten in. Bevroren eten gaat veel langer mee. En is hartstikke handig na een drukke dag of bij onverwachte eters. Tip: schrijf op wat erin zit en vergeet het niet te labelen met een datum! De Emsa Clip & Close bakjes zijn ideaal om voedsel mee in te vriezen. Ze houden het eten vers, zijn 100% luchtdicht en zorgen dat smaak behouden blijft. Vanuit de vriezer kunnen ze mee de magnetron in om het voedsel op te warmen. Ze zijn in vele maten verkrijgbaar dus voor ieder voedsel wel een handig bakje.

Zet je koelkast op 4 °C: Eten blijft langer goed en bacteriën krijgen minder kans bij de juiste koelkasttemperatuur. Bestel hier je koelkastthermometer. 

Emsa Clip en Close vershouddoos

Emsa vershouddoos clip en close

Related products

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking