Skottsberg Plaatstalen Koekenpan 24 cm
Skottsberg Plaatstalen Koekenpan 24 cm
Skottsberg Plaatstalen Koekenpan 24 cm
Skottsberg Plaatstalen Koekenpan 24 cm
Skottsberg Plaatstalen Koekenpan 24 cm
Skottsberg Plaatstalen Koekenpan 24 cm

Skottsberg Plaatstalen Koekenpan 24 cm

In alle (top)restaurants, wereldwijd, worden plaatstalen pannen gebruikt. Waarom kiezen de echte Chefs een plaatstalen pan boven andere pannen? Deze pannen zijn zeer veelzijdige werkpaarden: de ideale pannen voor koken, bakken, grillen en braden. Ze kunnen tegen zeer hoge temperaturen. Sterk, robuust en onverwoestbaar. Hét duurzame alternatief voor synthetische anti-aanbak lagen. Voor een leven lang kookplezier. Dus economisch! Wanneer je deze pannen netjes behandelt gaan ze generaties lang mee.

Deze pan heeft een hittebehandeling ondergaan waardoor het metaal roestvaster, krasvaster en sterker wordt. Vervolgens is de pan vóór-ingebrand met plantaardige olie, waardoor een natuurlijke anti-aanbaklaag (patina laag) is ontstaan, die na elk gebruik een beetje beter wordt.

Specificaties:

  • Carbon steel

  • 24 cm

  • Vóór-ingebrand met plantaardige olie, waardoor een natuurlijke anti-kleeflaag is ontstaan.

  • Ovenbestendig tot 250º

  • Geschikt voor alle warmtebronnen: Gas, elektrisch, keramisch, inductie, open vuur

  • Niet vaatwasmachinebestendig

Laatste items in voorraad
€ 52,95
Incl. BTW

DE EERSTE KEER IN GEBRUIK NEMEN
Dat gaat heel gemakkelijk. Was de pan voor het eerste gebruik af met alleen heet water, en een afwasborstel. Onze pannen zijn in de fabriek al ingebrand met plantaardige olie, waardoor je de pan direct na aankoop kunt gebruiken.


KOKEN MET JE PLAATSTALEN PAN
Voor het eerste gebruik de koekenpan goed afwassen.
Om te voorkomen dat voedsel aan de bodem gaat kleven is het belangrijk dat je de volgende instructies nauwkeurig opvolgt.

- Haal het voedsel dat je gaat bakken van te voren uit de koelkast zodat dit op kamertemperatuur is op het moment dat je gaat bakken.

- Plaats de pan op een warmtebron naar keuze (let op, bij een glazen oppervlak de pan optillen en NIET schuiven). Deze pan kan ook in de oven, je kunt dus zelfs je gerecht eerst aanbakken op het fornuis en direct in de oven zetten om verder na te garen.

- Laat de pan langzaam op temperatuur komen, en voeg pas vetstof toe als de pan goed warm is. Let op bij koken op inductie! Gebruik een lage kookstand, deze pan warmt namelijk snel op.

- dep het te bereiden voedsel zoveel mogelijk droog.

- Laat voedsel dat je in de pan doet en blijft kleven aan de bodem even rustig bakken, zonder te proberen het van de bodem af te trekken. Zet eventueel het fornuis wat zachter en wacht even rustig af. Je zult zien dat het vanzelf los komt.

Gebruik de eerste keren wat extra vetstof tijdens het bereiden, sommige (vooral eiwitrijke) voedingsmiddelen kunnen bij nieuwe pannen wat makkelijker vastkleven aan de bodem.

Plaatstalen pannen worden heet tijdens de bereiding. Daarom raden wij je voor de zekerheid aan een ovenwant bij de hand te hebben.

SCHOONMAKEN
Na bereiding laat je de pan afkoelen. Zorg ervoor dat je hete pan niet direct onder of in koud water geplaatst wordt. Dit kan kromtrekken

veroorzaken. Wanneer de pan voldoende afgekoeld is maak je de pan schoon met warm water en een afwasborstel of krasvrije schuurspons. Gebruik zo weinig mogelijk afwasmiddel omdat hier vaak zuur in zit dat de patina laag kan aantasten, of roestvorming kan veroorzaken. Zeker wanneer je de pan nog niet zo lang hebt en deze laag nog niet zo sterk is. Plaats de pan NOOIT in de vaatwasser!


Mocht het bovenstaande niet het volledig gewenste effect hebben dan kun je de pan met een klein laagje water aan de kook brengen.

Even laten afkoelen en de restanten verwijderen met een afwasborstel, spatel, lepel of het speciale Skottsberg scrubmatje gebruiken. Een andere manier is om zout te gebruiken, als een soort schuurmiddel. Gewoon een paar fl inke eetlepels keukenzout in de nog warme pan gooien en flink boenen met keukenpapier of een doormidden gesneden aardappel. Dit tast de patinalaag niet aan, maar schuurt wel de aangekoekte etensresten weg.

Na het schoonmaken kun je de pan invetten met een zeer dun laagje olie (geen olijfolie of notenolie) en uitwrijven met een papieren keukendoek. Dit helpt tegen roestvorming. Berg nu de pan op in een droge ruimte. Als je de pan opbergt met deksel, plaats dan een papieren keukendoek tussen de pan en deksel om lucht te laten circuleren. Doe dit ook als je meerdere pannen op elkaar zet.

 Als er een metaalachtige smaak ontstaat, de pan veel zwart afgeeft (wat overigens niet schadelijk is), of er tekenen van roest of slijtage van de patina laag ontstaan op de pan, volg dan de volgende eenvoudige stappen om de pan opnieuw te voorzien van een beschermlaag:

 
DE PAN OPNIEUW VOORZIEN VAN EEN BASIS (PATINA) BESCHERMLAAG

 - Als er roest op je pan zit verwijder deze dan eerst door middel van een schuurspons, fi jn schuurpapier of staalwol. Een oude doek geweekt in azijn kun je ook gebruiken om roestvlekken te verwijderen.

- Was de pan in heel heet water met afwasmiddel en een afwasborstel of schuurspons en maak stevig schoon, en droog af.

- verwarm de pan een paar minuten op het fornuis op een lage stand. Dit opent de poriën van de pan, en zorgt ervoor dat de pan geheel droog wordt.

- Sprenkel olie op een niet pluizende doek en wrijf de pan grondig in (geen olijfolie of notenolie gebruiken. De beste olie om te gebruiken is onze Skottsberg Druivenpitolie.), binnen én buitenkant, en indien de steel/handvat ook van ijzer of staal gemaakt is, deze ook inwrijven met de olie.

- HEEL BELANGRIJK: verwijder met een schone niet pluizende doek de olie weer van de pan. Het lijkt dan dat er geen olie meer op de pan zit, maar er blijft een dunne film van olie achter op de pan, precies wat nodig is.

- Plaats de pan op het fornuis. Zet de afzuigkap aan en zorg voor goede ventilatie in de keuken. Verwarm de pan op het fornuis, tot het rookpunt bereikt is, en de olie iets gaat roken. Wacht nog een paar minuten, en zet het fornuis uit. De inbrandende olie veroorzaakt walm en geur. Dit is volstrekt normaal!

 Als de pan helemaal afgekoeld is kan je de pan opbergen op een droge plaats.

 De pan krijgt zijn mooie egaal zwarte uitstraling weer terug. Indien gewenst ku n je deze behandeling herhalen. Hoe vaker je de pan inbrandt, of hoe vaker je de pan gebruikt, hoe beter je patina laag in de pan wordt!

WELK TYPE OLIE KUN JE GEBRUIKEN VOOR HET INBRANDEN?
Je kunt, mits het inbranden gebeurt op bovenstaande manier, vrijwel alle natuurlijke olievarianten gebruiken. Gebruik beter geen koud geperste olijfolie, notenolie (vanwege notenallergie), vetten in vaste vorm, of gekookte lijnolie.

 

WELKE KEUKEN-ACCESSOIRES KUN JE GEBRUIKEN?
Je kunt alle keukenaccessoires gebruiken incl. metalen hulpmiddelen.

EN ALS LAATSTE:
Bewaar geen voedsel in je plaatstalen pan. Er kunnen zich veranderingen in smaak of kleur van het voedsel voordoen en als het voedsel

lang in de pan bewaard wordt, kan het mogelijk de patinalaag aantasten of kan de pan gaan roesten. Ook als je kookt met ingrediënten die een zuur bevatten, zoals bijvoorbeeld tomaten, wijn of citroen, en je patinalaag is nog niet sterk genoeg, dan kan dit deze laag aantasten. Indien dit toch gebeurt: geen nood, gewoon de pan even snel opnieuw inbranden volgens bovenstaande methode.

Type
Koekenpan
Materiaal
Plaatstaal
Kleur
Zwart
Maat
24 cm
532659
Nieuw
8717522204534

Klanten die dit product aangeschaft hebben kochten ook...

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking