Recept Gesmoorde prei met eieren en za 'atar

Ingrediënten

Voor 6 personen

- 30 gram boter

- 2 eetlepel olijfolie

- 2 flinke preien (of 4 kleine) schoongemaakt, in ringen van 1/2 cm

- 1 theelepel komijnzaad

- 2 kleine ingemaakte citroenen (pitten verwijderd, schil en vruchtvlees fijngehakt)

- 300 ml groentebouillon

- 200 gram fijne spinazie

- 6 grote eieren

- 90 gram feta, in blokjes van 2 cm

- 1 eetlepel za 'atat

- zout en zwarte peper

Dit recept komt uit een inkijkexemplaar van het Kookboek Simpel van Ottolenghi.

Dit recept is een gemakkelijke manier om in heel korte tijd een zeer voedzame maaltijd op tafel te zetten. Het is een lekker gerecht om als brunch te eten, met een kop koffie, maar het kan ook dienen als licht avondmaal met wat knapperig brood erbij en een glas wijn. Je kunt de prei en spinazie maximaal een dag van te voren bereiden en ze in de koelkast bewaren zodat je alleen de eieren nog hoeft te breken en het geheel gaar hoeft te laten smoren.

Bereiding

1. Doe de boter met 1 eetlepel olijfolie in een grote sauteerpan waarvoor je een passende deksel hebt en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg zodra de boter begint te schuimen de prei toe met 1/2 theelepel zout en royaal peper. Bak de prei onder regelmatig oscheppen 3 minuten tot hij gaar is. Voeg de komijn, citroen en groentebouillon toe en laat 4-5 minuten zachtjes borrelend koken tot de vloeistof grotendeels is verdampt. Schep de spinazie door het preimengsel, laat hem 1 minuut slinken en draai het vuur halfhoog.

2. Maak met de bolle kant van een opscheplepel zes kuiltjes in het preimengsel en breek in ieder kuiltje een ei. Bestrooi de eieren met een snufje zout, verdeel de feta rondom de eieren en zet de deksel op de pan. Laat het gerecht 4-5 minuten smoren tot de eiwtten gaar zijn maar de dooiers nog vloeibaar.

3. Roer de za 'atar door de overgebleven eetlepel olie en besprenkel de eieren ermee. Serveer het gerecht direct uit de pan.

Gebruikte artikelen

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking