- News
- 0 likes
- 339 views
- 0 comments
- kookwinkel, le creuset, Gietijzer, RVS, koekenpan, pan, gesmeed aluminium
Je kunt etenswaren volledig anders bereiden naargelang van de gekozen koekenpan. Voor een optimaal resultaat bij de bereiding van je gerechten moet je 2 à 4 types van koekenpannen hebben in je keuken. De juiste koekenpan voor de voedingswaren die je wil bereiden is het meest doorslaggevende criterium voor een goed resultaat. Je moet je koekenpannen kennen en weten dat verschillende materialen de warmte anders verdelen en vasthouden en een invloed hebben op de keuze van de vetstof.
Le Creuset stelt koekenpannen voor in drie types van materialen. Alle materialen geven goede resultaten als ze aangepast zijn aan de ingrediënten die je wilt bereiden. Leer je koekenpan kennen - deze gebruiksaanwijzing begeleidt je bij je keuze, ongeacht of je nu wilt bakken, sauteren, bakken zonder vetstof of grillen in je koekenpan van Le Creuset. Je bent er zeker van dat je kwaliteitsvolle producten kiest met een uitzonderlijke levensduur, gezien de levenslange garantie van de producten van Le Creuset.
Geëmailleerd gietijzer
Le Creuset is gekend voor zijn klassieke kookgerei in kleurrijk gietijzer, dat al sinds 1925 geproduceerd wordt in zijn eigen fabriek in Frankrijk. Het gietijzeren kookgerei wordt door velen beschouwd als onverslijtbare klassiekers die van de ene generatie op de andere doorgegeven kunnen worden.
Mettertijd krijgt het gietijzer patina. Daardoor wordt een onzichtbare beschermlaag gevormd en wordt het product nog gemakkelijker in gebruik
Voordelen
Gietijzer kan zeer hoge temperaturen aan en verzekert een uniforme warmteverspreiding, voor een homogene garing.
Geschikte voedingswaren
Alle vormen van voedingswaren en gerechten die bereid worden op hoge temperaturen tussen 175 °C en 225 °C. Bij nog hogere temperaturen dan deze, loopt u het risico het vlees te verbranden en de koekenpan te beschadigen. Bij gebruik van een gietijzeren koekenpan moet u vetstof gebruiken.
- Rund-, varkens- en lamskoteletten en wild
- Vette vis zoals zalm, makreel, heilbot en haring
- Niet-gepaneerd gehakt zoals balletjes en gehakte biefstuk
- Groenten die bereid mogen worden op hoge temperaturen - asperges, aubergines en courgettes
Bakpannen
Een gietijzeren koekenpan is een ideale koekenpan om grote stukken vlees te bereiden. U zult merken dat er op uw vlees een mooie en krokante gegrilde korst wordt gevormd, die typisch is voor een lekkere steak.
Grillpannen
De grillpan van Le Creuset is vervaardigd uit gietijzer en biedt dezelfde voordelen als de bakpan beschreven op pagina (8). De kleding is in geëmailleerd gietijzer, waardoor het product een hygiënisch oppervlak heeft. Het gestreepte oppervlak bezorgt uw grillades de typische grillstrepen. De grillpan is een goed alternatief voor de buitenbarbecue en biedt de mogelijkheid om het hele jaar door in een handomdraai heerlijke grillades te bereiden.
Tips
- Aangezien gietijzer buitengewoon efficiënt is en de warmte lang vasthoudt, kunt u de kookplaat 3-4 minuten vóór het einde van de bereidingstijd uitzetten. De voedingswaren worden zo verder gegrild en u bespaart energie en respecteert het milieu.
- U kunt controleren of de koekenpan warm genoeg en klaar voor gebruik is door enkele druppels water te verstuiven op de zijkanten van de pan. Als de druppels koken, is de koekenpan warm genoeg. Als algemene regel geldt dat de koekenpan warm genoeg is als het uiteinde van de handgreep warm is.
Koekenpan in geëmailleerd gietijzer
Vierkante grillpan in geëmailleerd gietijzer
Sauteerpan in geëmailleerd gietijzer
Gesmeed aluminium
Het Le Creuset-gamma 'Gesmeed aluminium met antiaanbaklaag' bevat de producten met antiaanbaklaag. Deze producten zijn vervaardigd uit aluminium dat een productieproces heeft ondergaan waardoor het resistenter is dan staal. Dankzij de antiaanbaklaag kunnen de voedingswaren in de koekenpan bereid worden met een minimum aan vetstof of helemaal geen vetstof.
Voordelen
Aluminium is een licht metaal, een uitstekende warmtegeleider die borg staat voor een gelijkmatige en efficiënte verdeling van de warmte op de bodem en de wanden van de koekenpan. De koekenpan wordt dus aangewezen gerei om dagelijks te koken. Ze warmt snel op en past zich onmiddellijk aan aan de temperatuur van de kookplaat als u deze wijzigt. Dit kookgerei heeft een innovatieve PTFE-antiaanbaklaag aan de binnenkant en de buitenkant, waardoor uw voedingswaren gemakkelijk verschuiven en de pan zeer gemakkelijk onderhouden kan worden. Zo kunt u grillen met een minimaal gebruik van vetstof of zonder vetstof, zonder dat de voedingswaren aanbranden. De koekenpan in aluminium met antiaanbaklaag is bijzonder goed geschikt voor voedingswaren die bereid moeten worden op lage tot matige temperatuur.
Geschikte voedingswaren
Koekenpannen met een antiaanbaklaag zijn in het bijzonder geschikt voor voedingswaren die idealiter bereid worden op temperaturen tussen 120 °C en 175 °C - eieren, gerechten op basis van zuivelproducten en vetarme voedingswaren. Het is bij de bereiding van dergelijke voedingswaren dat de antiaanbaklaag echt al haar nut bewijst. Deze koekenpannen vereisen zeer weinig of helemaal geen vetstof.
- Gerechten op basis van eieren
- Gevogelte, bijvoorbeeld kip en kalkoen
- Magere vis en visballetjes
- Gerechten op basis van zuivelproducten, zoals pannenkoeken bijvoorbeeld
- Gegrilde aardappelen
Tips
- Als u de koekenpan wilt gebruiken om te koken zonder vetstof, moet u ze gedurende ongeveer 2 minuten laten voorverwarmen op matige temperatuur alvorens er het voedsel in te leggen. Controleer het bakproces en vermijd het gebruik van te hoge temperaturen, omdat de koekenpan kan oververhitten.
Koekenpan met antikleeflaag
Sauteerpan met antikleeflaag
Vierkante grillpan met antiaanbaklaag 28 cm
RVS
Het 'meerlagige' gamma van Le Creuset bevat de RVS-producten waarbij gebruik wordt gemaakt van 3 materiaallagen: een laag aluminium tussen twee lagen RVS. Het meerlagige gamma bevat onder meer een reeks koekenpannen met en zonder antiaanbaklaag. In deze gebruiksaanwijzing wordt de meerlagige koekenpan zonder antiaanbaklaag beschreven.
Voordelen
De koekenpannen in RVS zijn nagenoeg onverslijtbaar en kennen dus veel succes. De meerlagige koekenpannen zonder antiaanbaklaag bieden het voordeel snel op te warmen en de warmte efficiënt te verdelen over de hele koekenpan. Ze houden de warmte goed vast en zijn dus goed geschikt voor de meeste types van grillades op lage en matige temperatuur. Ze moeten gebruikt worden met vetstof, anders zouden de etenswaren erg kunnen aanbakken.
Geschikte voedingswaren
Alle voedingswaren die bereid worden op lage tot hoge temperatuur (120 °C - 200 °C).
- Varkens- en kalfskoteletjes bijvoorbeeld
- Groenten
- Vette vis zoals zalm, makreel, heilbot, haring
Tips
- Omwille van hun speciale ontwerp mogen de meerlagige producten niet gebruikt worden op zeer hoge temperaturen. Voor de bereiding van de meeste voedingswaren, ook om ze te grillen, volstaan lage tot matige temperaturen.
Koekenpan RVS
Sauteerpan "chef" 24 cm RVS
RVS Sauteerpan met rechte rand
Comments (0)