Overstappen naar inductie

Overstappen naar inductie

Heb ik nieuwe pannen nodig? En hoe kies ik mijn nieuwe pan.

We merken dat steeds meer mensen overstappen naar elektrisch koken. Het koken op gas wordt vervangen door de keramische of inductieplaat. Pannen die jaren op gas gebruikt zijn kunnen niet altijd ook op de plaat gebruikt worden. Lees hieronder hoe je kan kijken of jouw pannen nog gebruikt kunnen worden. Ook merken we dat steeds meer mensen bewuster en duurzamer hun (nieuwe) pannen uitzoeken. Uiteraard vrij van schadelijke stoffen, maar ook een lange levensduur en het gebruik van gerecyclede materialen wordt steeds belangrijker in de keuze bij de aanschaf. Omdat er een wereld aan pannen is in verschillende materialen, merken en prijsklasse hopen je met deze Blog een beetje op weg te helpen.

Kunnen mijn op gas gebruikte pannen mee naar de keramische - of inductieplaat?
Er zijn een paar punten waar je op kunt letten maar ook dan is het per merk plaat verschillend.
- Als eerste moet je kijken of je pannen geschikt zijn voor de plaat, kijk of je het inductie of keramisch symbooltje kan vinden op de onderzijde of op de verpakking van je pan.
- De bodem dient vlak te zijn. Controleer of de bodem van je pan niet is kromgetrokken. Dit verstoord het magnetisch veld en trekt veel (onnodige) energie.
- Gietijzeren en plaatstalen pannen kunnen in principe gewoon van gas mee naar inductie of keramisch koken. Deze materialen zijn zo hard die vervormen niet.


Aanschaf van nieuwe pannen

Koekenpannen
Ga je zelf eerst te raden met welk doel je de pan wil gebruiken. Vlees braden, groenten wokken, aardappeltjes of een eitje bakken? Voor ieder doel kan namelijk een andere pan uitkomst bieden.

Materiaal keuze
Welk materiaal pan wil ik daarvoor? Kies je voor een anti aanbak of keramische laag? Hier blijft je voedsel niet aan vast kleven. Ideaal voor je eitje, pannenkoek en vlees met een krokant laagje. Uiteraard zijn deze lagen vrij van schadelijke stoffen. Gebruik silicone of houten keukengerei in deze pannen.

RVS, plaatstaal en gietijzeren pannen kunnen hogere temperaturen verdragen en hebben geen laagje, deze pannen hebben daardoor een hele lange levensduur. Ideaal voor vlees en groenten.

Plaatstalen pannen moet je inbranden. Hierdoor creëer je een vettig laagje, je eigen natuurlijke anti kleef laag. Deze pannen was je ook niet met sop af, want dan ontvet je ze. Je wast ze alleen met heet water af.

RVS pannen daarentegen hoef je niet in te branden en mogen in de vaatwasser. Alleen mis je hier je natuurlijke anti kleef laag. Maar je zult merken door de pan langzaam te verwarmen en je voedsel iets meer tijd te geven deze uit zichzelf loslaat.

Passend bij je doel kun je kiezen om verschillende materialen pannen aan te schaffen. Bijvoorbeeld een anti aanbak pan voor je eitje en een rvs pan voor je vlees.

Ieder materiaal heeft zijn eigen voor en nadelen en ieder materiaal is anders in gebruik. Hoe warm hij mag, hoe te reinigen en zijn levensduur. Houdt hier rekening mee bij de aanschaf.

Voor iedere koekenpan geldt warm hem langzaam op. Zet hem niet direct op de hoogste stand. De pan kan dan zijn warmte niet kwijt. Pannen met een laag (anti aanbak of keramisch) kunnen over het algemeen minder hitte verdragen dan gietijzer, plaatstaal en rvs. De pannen met een laag hebben geen levenslange levensduur deze zullen heel langzaam slijten. De laag zal naarmate de jaren minder werken. Belangrijk is deze altijd goed af te wassen en te ontvetten.

Kookpannen
Bij de aanschaf van nieuwe kookpannen kun je kiezen uit een pannenset of losse pannen. Een set kan soms voordeliger zijn dan ze los aan te schaffen. Maar soms zitten er pannen in een set die je niet of amper gaat gebruiken dat zal ook zonde zijn. Om tot een keuze te komen kun je jezelf de volgende vragen stellen:
- Wil je een set of slechts een paar losse kookpannen?
- Wil je glazen deksels of dichte rvs deksels?
- Wil je een afgietsysteem in de deksel?
- Heb je kookplaat afzuiging?
- Wat vind je mooi?

Als onze kookpannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen. De kookpannen van het Nederlandse merk DUCQ zijn ook geschikt voor kookplaatafzuiging en kun je los aanschaffen.

De Function4 kookpannen van WMF hebben een silicone rand in de deksel wat een handige hulp is met afgieten. Ook BK heeft een paar sets met vergrendelde deksels zodat je veilig kunt afgieten.

Bekijk hier onze pannensets.

Bekijk hier onze losse kookpannen.

Related products

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking