Moomin mokken van Arabia servies


Sinds kort hebben we bij Senses of Living het Moomin servies van Arabia in ons assortiment. Voor veel mensen bekend maar ook voor vele onbekend. Vandaar dat we je in deze blog eens meenemen in de wereld van Moomin.

Wie zijn de Moomins?
De Moemins zijn Scandinavische trollen, die in hun eigen vallei (de Moem- of Moeminvallei) wonen. Ze lijken op nijlpaarden, i.p.v. op de mythologische trol. In totaal zijn er 9 boeken, 5 prentenboeken en 74 strips gemaakt. De Moemins hebben ook hun eigen museum in Tampere en hun eigen themapark, Muumimaailma (De wereld van Moem), in Naantali, Finland.

De auteur:
De auteur achter deze verhalen is de Zweedse Tove Jansson. Een groot deel van haar werk in naar het Nederlands vertaald in de jaren 70. In 2007 kwam er een nieuwe reeks. Tove Jansson wordt beschouwd als 1 van de giganten als het gaat om de kinderliteratuur. Voorbeeld van een paar boeken zijn; Pappa Moomin en de mysteriën van de zee , De wilde jaren van Pappa Moomin en Verrassingen in de Moominvallei.

De personages:
De hoofdpersoon in het boek en de stripverhalen is Moem. Hij is een avontuurlijke trol die niet bang is om nieuwe dingen te ontdekken. Hij leeft samen met Moeminpapa (papa Moem, zijn vader) en Moeminmama (zijn moeder) in hun huis.

Naast de Moeminfamilie zijn er ook nog nevenpersonages waarvan onderstaande de belangrijkste zijn:
Snif , een bruin dier, dat lijkt op een muis of een rat. Hij is zeer geïnteresseerd in geld en zoekt altijd manieren om snel rijk te worden.
Snuisterik, de beste vriend van Moem. Elke winter reist hij naar het zuiden, om in de lente weer terug te komen. Hij woont in een tent, rookt pijp en speelt mondharmonica. Hij weet ook zeer veel over de natuur.
Kleine Mie, een relatief klein meisje, dat een grote mond heeft. Hoewel ze altijd haar zin wil krijgen, kan ze ook een trouwe vriend zijn.
troela (in eerdere boeken "Snuusmoemrik"), het vriendinnetje van Moem. Ze heeft blond haar en draagt een goudkleurige enkelband. Ze behoort tot de Snorks, wat betekent dat ze van kleur kan veranderen wanneer ze in een andere stemming komt.
Snork, de broer van Troela. Hij draagt een bril en hij probeert altijd iets uit te vinden. Soms zijn dat hele gevaarlijke dingen en is zijn zuster bang dat hij zich pijn gaat doen.
Stinkie, een klein bruin harig beestje met een grote ronde neus en twee trechtervormige oren. Hij probeert altijd iets te stelen of anderen in gevaar te brengen.
Alicia, een kleine heks in opleiding die graag vrienden wil zijn met Moemin en de zijnen, maar dat wordt haar door haar grootmoeder verboden.
Juffrouw Filiyonk, een nogal aanmatigende vrouw die haar drie kinderen verbiedt om lol te maken. Ze wil dat haar kinderen hard studeren zodat het hele slimme wezens worden.

Over de Moomins zijn veel series en films gemaakt. Het serviesmerk Arabia heeft de personages uit het verhaal een eigen mok gegeven. Daarnaast zijn er schalen, kommen en schenkkannen. Erg leuk om te sparen en cadeau te geven! Bent u ook fan?

Related products

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking