Fermenteren op z'n Japans: Kimchi

De Japanse keuken wordt steeds populairder in ons land. Naast restaurants komen er steeds meer winkels die typisch Oosterse producten verkopen waardoor het ook eenvoudiger wordt om zelf Japanse gerechten te bereiden. Japanse Kimchi (gefermenteerde chinese kool) is een goed voorbeeld van een gerecht dat enorm is opkomst is.

Graag willen we daarom een simpel recept met jullie delen, zodat je zelf thuis aan de slag kunt gaan. Kimchi kan vervolgens in tal van andere recepten gebruikt worden zoals Kimchi Miso Hotpot en Gyoza’s (de Japanse variant van de chinese dumpling).

Meng de volgende ingrediënten in een schaal door elkaar:

  •         900 gr Chinese Kool in grove stukken;
  •         20 gr zout;
  •         25 gr chilipoeder;
  •         4 lente-uitjes, grofgesneden;
  •         20 gr gemberwortel, fijngeraspt;
  •         1 vel nori, fijngesneden;
  •         6 tenen knoflook, geperst.

Laat 20 tot 30 minuten staan zodat het zout het vocht uit de kool kan trekken. Knijp er vervolgens zoveel mogelijk zout koolsap uit. Laat nog 20 tot 30 minuten rusten en herhaal.

Druk alles strak aan in een grote weckpot en schenk wat overgebleven koolsap erover. Druk de kool zo stevig aan als je kunt in de pot tot het pekelnat boven de kool uit komt. Als er niet genoeg vocht is, laat het geheel dan 30 minuten rusten en druk het dan weer aan; de kool moet helemaal bedekt zijn met het vocht, anders kan er schimmel ontstaan. Als de kool bedekt is met minstens 5 cm pekelnat, kun je de pot afdekken.

Laat ongeveer 1 week op kamertemperatuur fermenteren en proef de kool – is deze lekker zuur, dan is hij klaar. Vervolgens kun je de pot goed afsluiten en in de koelkast bewaren.

Eet smakelijk!

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking