Wat is een Slowcooker?

Een slowcooker, ook wel een Crock-Pot genoemd is een elektrisch pan om voedsel te sudderen op een lagere temperatuur dan traditioneel koken, braden of bakken. Gerechten als stoofvlees, stoofschotels, soepen en bijvoorbeeld een goulash of draadjesvlees worden vaak in deze pannen bereidt. Maar denk ook aan desserts en sauzen. Er zijn volop kookboeken met tal van inspiratie voor gerechten voor in de Slowcooker.

Een Crockpot staat meestal meerdere uren op, dit kan volledig veilig dus je kunt makkelijk even de deur uit. De Crockpot zal niet overkoken of droog komen te staan.

Ideaal voor drukke gezinnen. Na de voorbereiding zet je de pot aan en enkele uren laten staat jouw eten klaar, sommige modellen hebben ook een warmhouder functie. Zo kunnen laatkomers ook nog warm mee eten.

Doordat het voedsel in zijn eigen sap en waterdamp gaar wordt gekookt blijven smaak en vitaminen beter behouden. Je krijgt erg mals vlees. Je voegt ook nauwelijks olie of vet toe.

De Slowcooker in gebruik:

Een Slowcooker is heel makkelijk in gebruik. Je voegt de rauwe ingrediënten en vloeistof in de pan, zet de deksel erop, stelt de temperatuur in (hoog of laag) en zet hem aan. De ingrediënten worden vervolgens langzaam in het eigen vocht gaar gekookt. Soms dient voor een gerecht een product nog even voorbereid te worden.

De voordelen op een rij:

-    Energiezuinig koken
-    Verbruik minder water t.o.v. traditioneel koken
-    Minder gebruik van vetten t.o.v. traditioneel koken
-    Aanzetten en weglopen, je kunt andere werkzaamheden doen
-    Warmhoud functie
-    Mals vlees met behouden smaak
-    Makkelijk te reinigen

Energiezuinig koken met de Slowcooker


Het is het gesprek van de dag, hoe kun je besparen op je gas en energie nu de kosten steeds hoger worden. Ook in onze winkel krijgen wij regelmatig deze vraag.

Een aantal tips:
- Van de elektrische kookplaten is inductie het zuinigst in energiegebruik. En voor het opwarmen van gerechten is de magnetron energie-efficiënter dan de oven. Een snelkookpan bespaart 50-70% aan kooktijd en energie. Een Slowcooker is een enerziezuinige elektrische pan.

- Verhit eten niet langer dan nodig is, en kook in weinig water met een deksel op de pan. Hiermee bespaar je energie.

- Een deksel op de pan zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik.

- Gebruik niet te veel water als je kookt. Een klein laagje water – zodat het niet droog kookt – is voldoende. Daardoor blijven ook meer vitamines behouden.

- Koken voor meerdere personen of meerdere dagen is energiezuiniger.

- Kies een pan die past bij de hoeveelheid die je bereidt. Zet de pan ook op een bijpassende pit, dus waarbij de pan de pit helemaal bedekt.

- Koken op half gas of laag gas zorgt voor een 60% lager energiegebruik. Bij sommige gerechten kun je de kookplaat of de oven al uitzetten voordat de bereidingstijd om is. Denk aan eieren, pasta of rijst die in heet water nagaren.

- Gebruik de heteluchtstand van de oven in plaats van de conventionele stand met boven- en onderwarmte. Dat is zuiniger.

- Maak je maaltijd in de Slowcooker / Crockpot.

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking

Wij gebruiken cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij ons voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en mogelijk ook buiten onze website volgen.