Braden

Wat is braden?

Bij braden verhit je vlees, kip of vis in een dun laagje heet vet. Meestal doe je dat in een gesloten braadpan of een braadslee/ovenschaal in de oven. Maar je zult lezen dat er nog veel meer heerlijke opties zijn.

Braden is geschikt voor mals vlees dat een langere tijd nodig heeft om gaar te worden. Zo is braden een goede techniek voor gehakt, rollade, fricandeau, varkenslappen, rosbief, varkenshaas, kip en lamsbout. Ook vis kun je braden.

Waarin braad ik? 

Meestal zie je dat een (gietijzeren) braadpan of -slee gebruikt wordt met een dikke bodem die de warmte goed verdeelt. Braden kan ook met een braadzak, aluminiumfolie, een aardewerken schotel, römertopf of tajine. Braden kan op het fornuis en in de oven. Een vleesthermometer is handig om de kerntemperatuur van een groot stuk vlees of vis te meten. 

Braden in het algemeen

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verhit één eetlepel olie, vloeibare margarine of een bak- en braadproduct per persoon. Als je margarine gebruikt, laat dan het schuim wegtrekken. Een bak- en braadproduct moet lichtbruin kleuren. Leg het vlees in het hete vet en laat het bruin worden of een korstje krijgen. Dit geeft smaak aan het gerecht. Keer het en bak de andere kant. Gebruik een tang of spatel voor het keren. Wanneer je een vork gebruikt verlies je sappen.  Zet de pan op een lager pitje en sluit gedeeltelijk of helemaal. De braadslee schuif je in een voorverwarmde oven van 175 °C. Om extra smaak aan je gerecht te geven kun je in een kruidenei al je kruiden toevoegen. Deze kun je na het trekken dan er weer gemakkelijk uithalen. (met bijvoorbeeld laurierbladen)

Braden in de oven

Bij braden in de oven moet een stuk niet kleiner zijn dan 750 gram, omdat de braadtijd van kleinere stukken in de oven te kort is om bruin te kleuren. Bak het vlees eventueel eerst in hete margarine op het fornuis aan alle kanten bruin en braad het in de oven verder gaar. Bevochtig een gerecht in de oven regelmatig om uitdrogen te voorkomen. Leg bij vlees, kip of vis met een vetlaagje de vette kant boven, dan bevochtigd het gerecht zichzelf

Braden in een braadzak

In een braadzak kun je een stuk vlees, kip of vis gaar maken zonder margarine of olie. Leg de braadzak met inhoud in een schaal of op een bakplaat. Prik er een paar gaatjes in om te voorkomen dat de druk te hoog oploopt en de zak barst. Braadzakken zijn te koop in de supermarkt.

Braadsledes:

Wij hebben verschillende soorten braadsledes in het assortiment. Gietijzeren en van rvs. Beide kunnen ze op alle warmtebronnen en in de oven. Beide materialen hebben de eigenschap dat ze de warmte goed kunnen geleiden en op hete temperaturen gebruikt kunnen worden. Gietijzer is in het algemeen een stuk zwaarder dan rvs. Daarnaast heb je nog de braadsledes met een anti aanbak laag. Deze gebruik je op iets minder hoge temperaturen maar heb je wel het voordeel van de antikleef laag. 

Braadpannen:

Ook in braadpannen heb je keuze. We hebben vooral gietijzeren braadpannen in het assortiment van Le Creuset en Lava. Maar wil je een lichtere pan? Dan is de FusionTec van WMF een goed alternatief. Deze pan met glazen deksel doet zeker niet onder als braadpan. Hij mag ook in de oven.

De gietijzeren pannen kunnen op alle warmtebronnen en in de oven. Ze zijn verkrijgbaar in vele maten van 18 cm tot 34 cm. In diverse kleuren. De pannen van Le Creuset hebben een geëmailleerde binnenzijde en die van Lava zijn volledig van gietijzer. Op de pannen van Le Creuset zit levenslange garantie. 

Vleesthermometer:

Voor de juiste gaarheid is een vleesthermometer handig. Deze meet de kerntemperatuur van je vlees.  Je hebt thermometers waar je de actuele temperatuur afleest en thermometers die je in kunt stellen en gaat piepen als hij de juiste ingestelde temperatuur bereikt heeft. 

Product Kerntemperatuur van (in °C)
Vlees en kip Minimaal 75
Vis 60
Rosé vlees* 55


Vleesmes en Vleesvork

Snijd je gebraden vlees aan met een scherp vleesmes van Sabatier of WMF. In combinatie met een vleesvork houdt je het vlees mooi stil om goed te kunnen snijden.  Er bestaan diverse snijplanken met sapgeul. Ideaal voor snijden van sappig vlees. 

Braden met de Slow-cooker:

Met een slowcooker heb je helemaal de handen vrij. Zet het apparaat aan, voeg alle ingrediënten toe en laat het in alle rust garen en de kruiden in trekken. Lees in deze Blog alles over de slow-cooker

Recepten:

Opzoek naar leuke recepten met braden? De kookboeken Stoofbijbel, Oven & Stoven, De grote oven van Boven en 500 stoofschotels zijn een aanrader. 

Related products

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking