Alles over Curry´s


Maak de lekkerste curry´s
In Nederland worden curry gerechten steeds populairder. Er komen steeds meer recepten voorbij in kookboeken, tijdschriften en online kookwebsites. In deze Blog nemen we mee in de wereld van de curry's. 

Wat is een curry?
Curry is een Indiaas eenpansgerecht dat een kruidenmengsel bevat op basis van kerrie en kurkuma. Er zitten veel groenten in. Veelal zijn vegatarisch maar je kunt ze ook maken met kip, rund- of lamsvlees of vis. Vaak voeg je kokosmelk, room of yoghurt toe. Je kunt de curry zo eten en er ook brood of rijst bij serveren.

Een stukje geschiedenis
Curry is een gerecht dat oorspronkelijk van het Indisch subcontinent stamt en zich in de loop van de eeuwen over grote delen van Azië heeft verspreid. Het gerecht bestaat uit een combinatie van kruiden, specerijen, groenten en soms vlees. Er zijn vele varianten mogelijk en het gerecht kent ook regionale verschillen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen droge en natte curry's. Natte curry's bevatten veel vocht, vaak doordat er kokosmelk doorheen gemengd wordt. Droge curry's worden met een kleine hoeveelheid vocht gekookt totdat alleen nog een laagje op de groenten en eventueel vlees blijven zitten.

De term curry wordt vandaag de dag in de Westerse wereld gebruikt voor vrijwel elk gekruid, sausachtig gerecht dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. De currygerechten hebben vaak namen die aangeven welke soorten vlees en groente erin verwerkt zijn, of de manier van bereiden aangeven. Zo heb je viscurry's, groentecurry's , kipcurry's en meer.

Het woord curry is afgeleid van het woord kaṟi uit het Tamil, dat zoiets als saus of genieten van rijst betekent.

curry recept

Veel gebruikte ingrediënten:
Veel gebruikte ingrediënten zijn: ui, knoflook, kurkuma, komijn, koriander, gember en chilipeper. In natte curry’s wordt kokosmelk, yoghurt, room, bouillon of tomatenpuree gebruikt.

Een simpele regionale indeling voor de Indiase curry's, gaat uit van ongezuurd brood als basis in het noorden van India, rijst in het oosten en rijst met gierst in het zuiden. In de Thaise keuken wordt onderscheid gemaakt in groene curry, rode curry en gele curry.

Een curry bestaat uit een paar basis-elementen zoals specerijen en de saus. Als één van deze basiselementen mist is het geen echte curry. En een Indiase curry is niet hetzelfde als een Thaise curry. Indiase curry’s worden gemaakt van hele of gemalen specerijen maar nooit met currypasta’s. Deze worden namelijk veel gebruikt in Thailand. De Thaise curry word vaak gemaakt van een pasta die je zelf kunt maken maar ook kant-en-klaar kunt kopen in de winkel.

Specerijen
Specerijen zijn zeer belangrijk in Indiase curry’s. Zonder specerijen kun je het geen curry noemen. Specerijen geven smaak maar ook textuur. Hiervoor geldt hoe verser de specerijen des te meer smaak ze afgeven. Er wordt gebruik gemaakt van hele specerijen die worden geroosterd in een warme pan. Dit verwarmen moet je met beleid doen want als je specerijen verbranden word je curry erg bitter. Vaak als ze lekker beginnen te geuren is het al klaar. Deze hele specerijen worden dan vervolgens vaak gemalen met een vijzel of elektrische specerijenmolen.

De saus
De saus brengt de curry samen. Voor een curry wordt er geen gebruik gemaakt van bindmiddelen op graanbasis zoals bloem. De saus krijgt juist zijn dikte door inkoken en de ingrediënten die in de curry zijn gebruikt. Voor de saus kun je kiezen uit een aantal ingrediënten zoals bouillon, tomaten, gepureerde paprika of chilipepers, yoghurt of room, kokosmelk, spinazie of hele fijne/gepureerde uien. Je kunt kiezen voor één van deze ingrediënten of je kunt een combinatie maken.

De bijlagen
Vaak wordt bij de curry rijst geserveerd. Je kunt beginnen met gewone rijst of experimenteer met verschillende soorten zoals basmati. Ook wordt brood vaak als bijlage gebruikt zoals naan, pappadums en chapati. Alle drie zijn broodsoorten die je ook goed zelf kunt maken. En de chutney mag natuurlijk niet missen als begeleider van de maaltijd. Als verkoelingselement kunt je er raïta bij serveren, een saus van yoghurt komkommer en munt. Zo maak je Indiase curry’s helemaal compleet.

the curry guy kookboek

Kookboeken
Dan Toombs, ook wel de Curry Guy genoemd heeft maar liefst 4 kookboeken over Curry's.Een Veggie, Easy of complete variant. Het zijn overzichtelijke kookboeken: in een oogopslag zie je of het recept een lange of juist snelle bereidingstijd kent, of het vegetarisch dan wel veganistisch is of juist glutenvrij. Begin met essentiële basisrecepten waarmee je, als je ze eenmaal hebt gemaakt, binnen 10 minuten een klassieke curry op tafel zet. Leer de technieken kennen en maak je eigen naan, dosa’s, chiapati, Indiase specerijenmengsels, pickles en chutneys. Van klassieke curry’s, 'tikka masala', vegetarische samosa’s, grill-, rijst- en bijgerechten, 'saag paneer' en meer. Met The Curry Guy kookboeken heb je verder niets meer nodig om de Indiase keuken tot in de finesse onder de knie te krijgen: van doordeweekse maaltijden en luxe etentjes in het weekend tot en met streetfood en grillgerechten op een zomers feestje en het ultieme comfort food.

De Balti Dish
De Balti Dish pan van Le Creuset leent zich heel goed voor het maken van curry's. Balti is een kookmethode die zijn roots vindt in Noord-Pakistan. Net als bij Indiase curry’s zijn typische ingrediënten voor een Balti-gerecht: gemarineerd vlees, groenten en specerijen. Het eten wordt gekookt en geserveerd in een wokachtige kom en vervolgens verdeeld over de gasten aan tafel met naan, een plat brood dat lijkt op pita. Het is een gietijzeren wok met hoge randen. Het gietijzer zorgt voor een goede warmtegeleiding en houdt ook lang warm. De ideale pan voor eenpansgerechten.

balti dish le creuset

Recept voor een snelle en eenvoudige basissaus voor curry
Ideaal voor als je voor het eerst een curry gaat maken. Het wordt ook wel de smokkelmethode genoemd. Dit recept komt uit het kookboek The Gurry Guy Easy. Het recept is voor ca 1,5 liter (7 tot 8 porties)
Voorbereiding 10 minuten - Bereiding 20 minuten

Ingrediënten
2 el koolzaadolie of ghee
3 uien (ong 600 gram fijngesneden)
1/4 rode paprika, in blokjes
1 el knoflook-gemberpasta (o.a. verkrijgbaar bij de Toko)
1 grote tomaat in blokjes
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel korianderpoeder
1/2 theelepel paprikapoeder
1/4 theelepel kurkumapoeder
1/4 theelepel fenegriekpoeder (o.a. verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkel)

Bereiding
Verhit de koolzaadolie of ghee in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Voeg de uit en paprika toe en bak ongeveer 5 minuten, tot de ui zacht en glazig maar niet bruin is. Voeg de rest van de ingrediënten toe behalve het water. Roer alles goed door elkaar. Bak nog 30 seconden en voeg dan het water (250 ml) toe. Zet het vuur hoger en laat 5 tot 10 minuten zachtjes doorkoken, tot het water voor de helft is ingekookt en de ui en paprika zacht zijn.

Voeg dan nog eens 250 ml water toe en pureer de saus met een staafmixer of blender. Voeg nog 500 ml water toe aan de gladde saus. De saus moet de consistentie hebben van volle melk, dus voeg indien mogelijk meer water toe.

Tip: Vervang het water voor wat kippenbouillon. Je kunt dit recept makkelijk verdubbelen als je een grotere portie wil.

Elk restaurant heeft zijn eigen basisrecepten voor currysaus. Het recept bestaat niet. Het belangrijke om te onthouden is dat het in weze een gladde uienbouillion is met wat groenten en specerijen erin. De saus is vlak van smaak, maar moet ook omdat het slechts een basis is voor verschillende curry's. Als je eenmaal de saus hebt met de consistentie van volle melk, kun je aan de slag met koken. Deze saus is in een luchtdicht afgesloten bakje maximaal 3 maanden houdbaar in de diepvries.

Related products

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking